Guldhamster

199kr

Säljs endast i butik

Guldhamster

Guldhamster lever ca 2 till 3 år
Färgerna finns i många olika varianter & finns som korthårig & långhårig, De långhåriga kan ha lång päls över hela kroppen eller som tofsar ner till baken, Det finns även rex som är satin & krullig med silkig päls.
och blir ca 13-18 cm.
Guldhamstern är pigga, nyfikna nattdjur så dom gör alla sina aktiviteter på natten, detta kan man försöka ändra genom att ta ut sin Guldhamster på dagarna ( lite i taget dag för dag ) och leka lite med den. så har men en mysig mini björn som vän

Nu har jag bestämt mig att köpa min Dvärghamster vad behöver jag?
hamstrar är aktiva roliga djur som behöver stimuleras, & ska enligt lag ha tillgång till en bur som är minst 40 x 25 cm & bör ha en botten och en hylla.
Botten ska ha ett bra lager med spå så den kan gräva och göra tunnlar.
Mat skålen ska vara en bra lite tyngre så den inte välter när hamstern klättrar i den & äter, mat skålen ska fyllas på morgonen eller under dagen så den är ⅔ full.
Sandbads skål med Chinchillasand ska finnas ⅔ full så att din hamster kan hålla sig ren, för hamstrar är det viktigt att den kan hålla sig ren & sanden ska bytas när den har blivit blött eller nån eller några klumpar har bildats.
Springhjul av hög kvalitet ska finnas så den kan stimulera sitt behov av att springa & ska vara ca 20 cm.
Tuggpinnar & kalksten bör finnas så den kan gnaga och slipa sina tänder, en hamsterns tänder slutar aldrig växa så dom måste kunna slita ner sina tänder så dom inte växer och gör så hamstern inte kan äta (ta bort om den gnager för mycket) .
Huset är en viktig del då hamstern sover där & ska vara inrett med ludd eller pappers remsor Städa ofta i huset för att plocka bort gammalt foder som hamstern gömt där, och byt bomaterialet varje vecka.
hamstrar går oftas och kissar i ett hörn så en toalåda är alltid ett bra alternativ att vänja din hamster vid, kolla när du rengör buren var kiss hörnan är och ställ toalådan där med lite strå och sand i den.
Springboll eller Lekhage är ett bra val till din hamster så den får motion och är bra att ha när du försöker vända hamsterns dygn.
Inredning i buren ska vara inrett med saker som den kan klättra på & utforska.

vilket kön ska jag välja ?

Guldhamster är en ensamlevande djur som ska bo själv i sin bur. på grund av att när guldhamstrar kommer upp i könsmognad så tolererar dom bara det motsatta kön under parning   

Nu är min nya hamster hemma vad gör jag ?

när in kommer hem med er nya hamster är det viktigt att ni lägger ner lådan hamstern kommer med ner i buren och låta den komma ut av sig själv, och får lära känna sitt nya hem genom att utforska sin nya miljö. ställ gärna buren på ett ställe så den vänjer sig med er närvaro (ställ aldrig buren så den står i drag eller i solljus) . 

Nu är det viktigt att ni låter hamstern vara i ca en vecka i en stressfri miljö och låta den vara, fyll bara på med mat dagligen och byta vatten dagligen. 

när en vecka har gått och det är dax att lära känna din nya hamster och detta gör du genom att ha lite godis i din hand och låt den komma fram till dig och ta godiset för var dag som går så kommer den vänja sig vid din hand så du kan ha godiset högre och högre up på handen så den får klättra upp på din hand i sin takt (tänk på att om din hand luktar godis så kan din hamster bitas lite tills den känner igen din hand).

vad ska jag mata min hamster med ?

hamstern ska ha fri tillgång till torrfoder (fyll på ⅔ av skålen dagligen) i form av pellets som är näringsrika. Man kan ibland ge lite fröblandning som variation och som stimulans, men ger aldrig fröblandning som huvudfoder. 

Fråga alltid oss på djurbutikerna vad vi har för huvudfoder så din hamster kan äta samma mat som den är van vid, du kan byta mat på sikt genom att blanda maten och sakta stöta bort den gamla maten. 

Hamstrar är allätare så du kan ge den lite skinka, ost, kokt ägg, frukt & grönsaker men använd helst som godis & om du skulle lägga ner det till din hamster lägg aldrig ner mer en vad den kan äta inom 3-4 timmar.
vattnet ska bytas dagligen och bör förses med vitaminer regelbundet.

Om jag vill fortplanta hamstrar ?

Dvärghamstrar blir könsmogna vid  ca 4-8 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är 3 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 16-21 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna ska vara med honan i minst 22 dygn, och kan lämna sin mamma när de är ungefär 4 veckor.

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan. Det kan vara svårt att könsbestämma ungdjur.

Rekommenderad inköpslista

* Viktigt

Bur – minst 40×25 cm *
Spån till bottenmaterial *
Pellets (samma sort som hamstern är van vid) *
Hus med bomaterial *
Chinchillasand *
vattenflaska *
Multivitaminer *
Gnagträd & kalksten *
Keramikskål till sandbad *
Rymligt springhjul (minst 15 cm) *
Burinredning: Klätterställning, hylla, rör o.dyl. *
Toalåda med sand eller stå
Matskål
vattenskål
Godis
Springboll
Lekhage

Tänk på
Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information.