Dvärgkanin

495 kr

Säljes endast i butik

Dvärgkaniner
(Dvärgvädur, Lejonhuvad)

Kaninen har en livslängd på ca 5-10 år beroende på ras

Dvärgvädur honan är lämpligare vid köp av 2 kaninungar. De är charmiga, nyfikna & fina temperament mest aktiva på kvällen. Dvärgvädur & Lejonhuvad dvärgkanin (Löwen), är en av de mest lämpliga kaninerna för barnfamiljer tack vare deras mindre storlek.

En Dvärgvädur finns i många färgvarianter vuxen väger ca 1,8–2,5 kg. Huvudet är kort och brett med långa hängande öron. pälsen kan vara kort, lejonhuvad eller lång.

En vuxen Lejonhuvad väger ca 1,1-1,9 kg och dess öron är rättuppstående. De är långhåriga kring huvudet som en “lejonman” finns i enkelmanad, dubbelmanad och teddy.  

Dvärgkanin Vård tips
Kaniner, som alla andra djur, behöver tid och uppmärksamhet. De måste kontrolleras minst en gång om dagen, men helst två gånger, utan att misslyckas.
Håll två kaniner eller en kompatibel grupp, eftersom de inte är ensamma djur
Kastrerade kaniner är gladare och friskare
Vaccinera dina kaniner regelbundet 
Kaniner är givande och populära husdjur.
De kan bli en del av familjen men som känsliga djur passar bäst tonåringar och vuxna. Barn ska bara sköta kaniner under övervakning av föräldrar.

Naturligtvis sällskapligt kaniner gillar kamratskap och föredrar att bo i par eller kompatibla grupper och deras beteende kommer att återspegla detta. Det finns många raser att välja mellan, även om en kanin av blandad avel kan erbjuda lika roligt och kamratskap. Kaniner med lång päls kräver mycket mer eftersom pälsen snabbt kan bli mattad och därför kräver daglig skötsel.

Mat

dvärgkanin ska ha fri tillgång till hö.  Pellets som är näringsrika är till som tillskott.

Boende

De flesta kaniner är glada att bo antingen inomhus eller utomhus, men de som väljer att hålla dem som huskaniner måste försiktighet vidtas för att hålla dem säkra i sin inomhusmiljö. Alla kablar måste ha ett skyddande hölje och husväxter bör tas bort eftersom de kan vara giftiga. Det är viktigast att kaniner kan visa sitt naturliga beteende, så de måste hållas i boende som gör att de kan hoppa, sträcka och leka. Tänk noga över om du har tid och kunskap att ta hand om kaniner eftersom de kan leva i upp till tio år.

Utekaniner behöver gott om utrymme med en hus som är tillräckligt stor så de kan stå på bakbenen, och hagen ska ge möjlighet att sträcka ut och hoppa runt. Minsta hage för små eller stora kaniner är 183 cm x 90 cm golvyta, 90 cm lång.

Ett bra val av bostäder för kaniner är en inhägnad område som omger det behov kaninerna behöver för att träna när de känner behov så de kan ha sitt naturliga beteende. Kaniner som förvaras i boende som är för små blir ofta dåligt tempererade och svåra att hantera. Det kan bero på att de lider av skelettsmärta som ett resultat av att de är begränsade. Om din kanins beteende förändras på detta sätt ska du överväga deras boende, men söka också veterinärrådgivning.

Det är viktigt att boendet är placerat i ett skuggat område borta från direkt solljus, stark vind och regn. Kaninerna måste ha extra bed och skydd mot elementen under vintermånaderna. och är rovdjurskydd eftersom det är möjligt för en kanin att dö av chock från att trakasseras av husdjur och vilda djur.

Bo matrial

Den bästa typen av Bo matrial är rent strå, tillgängligt från alla bra djuraffärer. Bo matrial måste kontrolleras dagligen och tas bort om de är smutsiga. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt kanin buren under varmt väder eftersom flugor snabbt kan lägga sina ägg på smutsigt Bo matrial och de resulterande fuggorna kan grava sig in i kaninens päls och kroppshålighet. Detta kan vara potentiellt dödligt för dina kaniner och kallas flugstrejk.

Det är lätt att toa träna en kanin. När du är medveten om vilket hörn de föredrar att använda som toalett ska du placera en toa skål där som är tillräckligt stor för att din kanin ska kunna användas bekvämt. Detta gör det mycket lättare att hålla boendet rent.

Lära känna dig

Kaniner är individer – vissa kommer att tycka om att bli klappade medan andra inte. kaniner föredrar alltid att ha dig på marknivå, där de får känna sig mycket säkrare. Om du sitter tyst kommer de gärna fram och kollar in dig.

Kaniner är snabblärda och blir tryggare om de får lära känna sin nya familj redan första veckan. Sitt gärna med kaninen i knäet, och är den sprattlig så ha en mjuk handduk runt kaninen när du bär den.

Kaniner som hanteras regelbundet och korrekt från en tidig ålder kan lära sig att tolerera upplevelsen, men kom ihåg att de flesta aldrig kommer att känna sig bekväma, eftersom det inte är naturligt att de lyfts upp med tassarna från marken.

När du behöver plocka upp din kanin är det säkraste sättet att skjuta en hand under kroppen och mellan frambenen, med din andra arm runt bakkroppen, stödja dess kroppsvikt. Placera kaninen mot kroppen med huvudet mot armen. Plocka aldrig upp en kanin i öronen eller i halsen. Lägg alltid ner kaninen försiktigt, bakbenen först på en halkfri yta.

Kanin ensamhet

I naturen lever kaniner i stora grupper, så en kanin på egen hand kommer att bli ensam. Det bästa alternativet är att hålla i par eller grupp. Men håll bara samma kön för att förhindrar oönskade kullar 

Träning och underhållning för kaniner

Alla kaniner behöver daglig stimulans för att upprätthålla fysiskt och psykiskt välbefinnande. Uppmuntra dina kaniner att utöva sitt naturliga beteende genom att tillhandahålla säkra saker för dem att tugga på som äppelträ, också ge dom tillgång till rör för dem att springa igenom och gömma sig i.

En annan idé är att sätta upp en kartong med en ingång och en utgång som din kanin kan hoppa in och ut ur. Fyll lådan med strimlat papper. Försök också att hänga några rotgrönsaker på en snöre så att de kan äta.

Håll dina kaniner säkra hela tiden och se till att de har en säker miljö.

Inköpslista 

bur – minst 100×50 cm för en dvärgkanin
Halm, alspån eller annat bomaterial

Höhäck
Pellets (samma sort som kaninen är van vid)
Mat & vattenskål
Vattenflaska & Vitaminer 
Kalksten
Gnagträ
Godis
Sele för promenader och hoppning
Betesbur