Dvärghamster

Pris 199kr

Säljs endast i butik

Sibirisk dvärghamster
(Rysk Vintervit)

Sibirisk dvärghamster (Rysk Vintervit) lever ca 2 till 3 år
Färgerna är Agouti (brun med svart rygglinje och vit buk), Sapphire (mörkgrå med svart rygglinje och vit buk) och Pearl (helvit kropp med grå, svart/brun eller orange rygglinje). Under vintern kan de få en vit vinterpäls.
Mått blir ca 7 – 10 cm.
Dvärghamstern är pigga, nyfikna nattdjur så dom gör alla sina aktiviteter på natten, detta kan man försöka ändra genom att ta ut sin Dvärghamster på dagarna ( lite i taget dag för dag ) och leka lite med den. 

Dvärghamstrar finns i fyra arter sibirisk dvärghamster, Campbells, Kinesisk & Roborovskis

Nu har jag bestämt mig för att köpa en Dvärghamster, vad behöver jag?

Hamstrar är aktiva djur som behöver stimulans i deras burar. Enligt lag ska de därför bo i en bur som har en botten på minst 40 x 25 cm.  Buren ska innehålla även innehålla minst två våningar.

På botten av buren ska det vara ett tjockt lager med spån, så den har möjligheten att gräva gropar och göra tunnlar.

Matskålen ska vara stabil och ha lite tyngd, då dvärghamstrar ofta klättrar på eller i matskålen när de äter. Matskålen som vi rekomenderar ska fyllas med 2/3 mat en gång per dag.

Buren ska innehålla en sandbadsskål som är fylld 2/3 av Chinchillasand, så de kan hålla sig rena. Hamstrar är nämnligen renliga djur och det är viktigt för dem att kunna rengöra sig, vilket de gör i denna skål med sand. Sanden ska bytas när den har blivit blöt eller om det bildats klumpar i den.

Hamstrarnas burar ska innehålla ett springhjul av hög kvalitet och vara ca 15 cm i diameter, så den kan stimulera sitt behov av att kunna springa.

Eftersom hamstrars tänder aldrig slutar att växa behöver tillgång till saker de kan vässa sina tänder på. De kan nämnligen få det svårt att äta om tänderna blir för långa. Buren ska därför innehålla tuggpinnar och kalksten som de kan gnaga på.  Dock ska de inte gnaga för mycket på dem, så du bör ta bort dem om detta skulle hända. 

Huset är en viktig del då hamstern sover och hamstrar sin mat i & ska vara inrett med bomull, ludd eller pappers remsor.

Hamstrar går oftas och kissar i ett hörn så en toalåda är alltid ett bra alternativ att vänja din hamster vid, kolla när du rengör buren var kiss hörnan är och ställ toalådan där med lite strå och sand i den.

Springboll eller Lekhage är ett bra val till din hamster så den får motion och är bra att ha när du försöker vända hamsterns dygn.

Inredning i buren ska vara inrett med saker som den kan klättra på & utforska.

Vilket kön ska jag välja ?

sibirisk dvärghamster kan man ha ensamma men du kan ha dom i par eller grupp, om du väljer ett par eller grupp se till att dom är kullsyskon och att båda är av samma kön (para aldrig kullsyskon).

Man ska aldrig hålla olika dvärghamster arter i samma bur. 

Nu är min nya hamster hemma vad gör jag ?

när in kommer hem med er nya hamster är det viktigt att ni lägger ner lådan hamstern kommer med ner i buren och låta den komma ut av sig själv, och får lära känna sitt nya hem genom att utforska sin nya miljö. ställ gärna buren på ett ställe så den vänjer sig med er närvaro (ställ aldrig buren så den står i drag) . 

Nu är det viktigt att ni låter hamstern vara i ca en vecka i en stressfri miljö och låta den vara, fyll bara på med mat dagligen och byta vatten dagligen. 

när en vecka har gått och det är dax att lära känna din nya hamster och detta gör du genom att ha lite godis i din hand och låt den komma fram till dig och ta godiset för var dag som går så kommer den vänja sig vid din hand så du kan ha godiset högre och högre up på handen så den får klättra upp på din hand i sin takt (tänk på att om din hand luktar godis så kan din hamster bitas lite tills den känner igen din hand).

vad ska jag mata min hamster med ?

hamstern ska ha fri tillgång till torrfoder (fyll på ⅔ av skålen dagligen) i form av pellets som är näringsrika. Man kan ibland ge lite fröblandning som variation och som stimulans, men ger aldrig fröblandning som huvudfoder. 

Fråga alltid oss på djurbutikerna vad vi har för huvudfoder så din hamster kan äta samma mat som den är van vid, du kan byta mat på sikt genom att blanda maten och sakta stöta bort den gamla maten. 

Hamstrar är allätare så du kan ge den lite skinka, ost, kokt ägg, frukt & grönsaker men använd helst som godis & om du skulle lägga ner det till din hamster lägg aldrig ner mer en vad den kan äta inom 3-4 timmar.

vattnet ska bytas dagligen och bör förses med vitaminer regelbundet.

Om jag vill fortplanta hamstrar ?  

Dvärghamstrar blir könsmogna vid  ca 4-5 veckors ålder, men honor bör inte paras förrän de är 3 månader gamla. Dräktighetstiden är ca 18-21 dygn. Stör inte en hona med ungar mer än vad som är nödvändigt. Ungarna ska vara med honan i minst 22 dygn, och kan lämna sin mamma när de är ungefär 4 veckor.

Hos hanen sitter könsöppningen och analen längre ifrån varandra än hos honan. Det kan vara svårt att könsbestämma ungdjur.

Rekommenderad inköpslista

*Viktigt 

Bur – minst 40×25 cm *
Spån till bottenmaterial *
Pellets (samma sort som hamstern är van vid) *
Hus med bomaterial *
Chinchillasand *
vattenflaska *
Multivitaminer *
Gnagträd & kalksten *
Keramikskål till sandbad *
Rymligt springhjul (minst 15 cm) *
Burinredning: Klätterställning, hylla, rör o.dyl. *
Toalåda med sand eller stå
Matskål
vattenskål
Godis
Springboll
Lekhage

Tänk på
Det är nyttigt för barn att växa upp och umgås med djur. De får lära sig ta ansvar. Även om djuret är ämnat som barnets husdjur, så måste en vuxen bära det yttersta ansvaret. Detta skötselråd omfattar grundläggande råd. För djurets bästa bör du förse dig med ytterligare information.